BEDSTE DANSKE FILM - TOP 10 (DEL 1)

Ligesom jeg har lavet en liste over de bedste film i verden, så syntes jeg ikke at I skulle snydes for, hvad jeg mener er de bedste film indenfor vores landegrænser. Her kommer en liste over de danske film, som jeg syntes at du aldrig må lade din næse gå forbi.

Jagten (Drama, 2013)

Mads Mikkelsen / Jagten

Jeg tror aldrig jeg har set en dansk film, der har fået mig så meget igennem, hele mit følelsesregister. Jeg gik fra at være glad, trist, sur, rasende, til chokeret, hele filmen igennem. Filmen handler om den 40-årige fraskilte familiefar, Lucas (Mads Mikkelsen) som står overfor en genforening med sin søn, da han pludseligt anklages for en kriminalitet han ikke har begået. Heksejagten starter i den mindre danske provinsby, hvor også Lucas’ tætteste venner og kæreste begynder at vende ham ryggen. Mads Mikkelsen er SÅ god i hovedrollen som Lucas og man føler så meget med ham, i hans kamp for at bevise hans uskyld. Vær forberedt på lidt af hvert i denne film og husk, det er heldigvis kun film.


Hvor kan jeg se Jagten? Blockbuster, HBO Nordic og ViaplayFesten (Drama, 1998)

"Festen" er for mig en dansk filmklassiker. Det var den første dogmefilm der blev lavet, hvor det er selve historien og skuespillet der er fremtrædende, frem for mediet, og det er da også tydeligt i denne film. Filmen handler om Helge's (Henning Moritzen) 60-års fødselsdag, hvor hele familien bliver samlet fra nær og fjern. Der er vin i glassene og stemningen er god, indtil familiens ældste søn Christian (Ulrich Thomsen) skal holde tale. Stemningen i lokalet tager en meget uventet drejning og gæsterne bliver mundlamme, men kun de færreste kender til familiens hemmeligheder. I løbet af aftenen oprulles lag på lag af den grufulde fortid. Skuespillet i "Festen", er ubeskriveligt godt og filmen indeholder da også den ene danske stjerne efter den anden.

Hvor kan jeg se Festen?

Blockbuster, Filmstriben og ViaplayDen Eneste Ene (Komedie, 1999)

"Den eneste ene" er den varmeste og sjoveste danske komedie, som for mig, aldrig bliver overgået. Selvom filmen er fra 1999, kan man stadig huske replikkerne såsom; “Bare ærgerligt, Sonny-Boy" og “syv år, Niels”. Filmen er en romantisk komedie om 90’ernes parforhold. Alle er helt sikre på, hvad de vil ha’, og hvem de vil ha’ det med. Men skæbnens lune vil det heldigvis anderledes. Den eneste ene viser sig nemlig i virkeligheden at være en ganske anden, end den man regnede med.

Hvor kan jeg se Den Eneste Ene?

Dansk Filmskat, Blockbuster og ItunesUnder Sandet (Krigsdrama, 2015) 

"Under sandet" er for mig en af de bedste danske krigsfilm. Filmen er inspireret af autentiske handlinger fra Danmarks efterkrigstid, hvor man beordrede tyske unge drenge, til at rydde to millioner miner fra den jyske vestkyst, med deres bare næver. Jeg har faktisk kun set denne film to gange, da den er så spændende og ubarmhjertig at det ikke er til at holde ud. Men det er ikke kun den urimelige gode spændingsopbygning i filmen, der er værd at bide mærke i. Roland Møller, som spiller den danske sergent, Carl Leopold Rasmussen er fantastisk. Hans rejse igennem vrede og had, til forsoning og tilgivelse overfor disse drenge, er det der gør denne film, til noget helt specielt. 


Hvor kan jeg se Under Sandet?

Blockbuster, Netflix og ViaplayDer Kommer En Dag (Drama, 2016)

De to brødre Elmer og Erik på 10 og 13 år, bliver fjernet fra deres syge mor og anbragt på børnehjemmet Gudbjerg, hvor den ubarmhjertige forstander har sine egne filosofier og reglementer. Fra allerførste dag forstår de to brødre, at de har mistet deres frihed og en daglig kamp for overlevelse begynder. Ærlig talt, så tror jeg aldrig at jeg har været så rørt i biografen, som da jeg så denne film. Filmen er en brutal og hjerteskærende fortælling om ondskab, vold og overgreb på børn, men midt i alt det grå, også om sammenhold, overlevelse og fantasiens utrolige magt. "Der kommer en dag" er kommet med på listen, fordi jeg syntes det er en utrolig vigtig historie der bliver fortalt, om de skrækkelige ting der er sket, på de danske børnehjem i 60’erne. 


Hvor kan jeg se Der kommer en dag?

Blockbuster, Itunes og Viaplay


Husk at dette blot er 1. del, i min guide til de bedste danske film. Jeg håber du vil følge med her på siden for flere opdateringer og inspiration om film og serier.


"Fuck" "Det er afrikansk og betyder Hej"

"Jamen så, fuck fuck da"