BEDSTE DANSKE SERIE - TOP 10

Efter min mening er Danmark virkelig gode til at lave serier. Måske du kan huske tiden, hvor vi hver søndag aften, sad klistret til skærmen, når der kom et nyt afsnit. Selvom der kommer gode serier år efter år, så har jeg dog lavet en liste nedenfor, med hvad jeg syntes er de absolut bedste!

Krøniken (Drama, 2004-2007)

Krøniken/foto: Mike Kollöffel, DR
Krøniken/foto: Mike Kollöffel, DR

Det er efterhånden en del år siden jeg har set Krøniken, men den sidder stadigvæk fast i min hukommelse, som noget af det bedste jeg har set, fra den danske historie. Hvis du ligesom mig elsker drama, så kommer du ikke udenom denne. Krøniken skildrer danmarks historie fra 1949 og 25 år frem, med historie og personlig udvikling, i en verden fuld af forandring.


Hvor kan jeg se Krøniken?

Blockbuster
Broen (Krimi, 2011-2018)

Er du til spænding og krimi hele vejen igennem, så kan jeg klart anbefale denne serie. Alle 4 sæsoner er absolut se-værdige, og de mange gode skuespils-præstationer fra blandt andet Sofie Helin (Saga), Kim Bodnia (Martin) og Thure Lindhardt (Henrik) formår at skabe den mystik og drama, som man håber på i en serie som denne.

Blockbuster, C More og NetflixHerrens veje (Drama, 2017-)

Herrens Veje/Foto: Tine Harden, DR
Herrens Veje/Foto: Tine Harden, DR

Der er nok nogen der ikke er helt enige om at Herrens veje burde være at finde på denne liste, men der er jeg altså uenig. Jeg kan godt lide når serier skiller sig ud. Og det gør Herrens veje. Den tager fat i temaer omkring religion og tro, men også omkring familie og kærlighed, på en måde som ikke er set før. Jeg syntes at både sæson 1 og 2 er noget alle burde se.


Hvor kan jeg se Herrens veje?

Blockbuster og DRTV (Sæson 1-2)

Matador (Drama, 1978-1982)

Det kan godt være at Matador er fra en anden tid, hvor tempoet i serien ikke var så hæsblæsende, som det kan være idag. Men det er ikke en negativ ting. Matador er stadigvæk et af de mest ambitiøse stykker dansk drama, som har så meget sjæl og varme. Ikke at forglemme den lange række af fantastiske skuespillere, hvis præstationer er blevet en form for "danskereje".


Hvor kan jeg se Matador?

BlockbusterBorgen (Drama, 2010-)

Borgen/Foto: Mike Kollöffel, DR
Borgen/Foto: Mike Kollöffel, DR

Borgen er endnu et eksempel på, hvor gode vi i Danmark er til at lave fantastiske dramaserier. WUHUUU! Hold nu op hvor jeg syntes den er god! ikke nok med at du bliver blæst bagover af Sidse Babett Knudsen's rolle som Birgitte Nyborg, som jagter "tronen" som statsminister, så kan du samtidig også se både Pilou Asbæk og Birgitte Hjorts 'gennembruds-roller'. En lille bonusinfo til denne serie er at der eftersigende skulle være planer om en ny sæson.


Hvor kan jeg se Borgen?

Blockbuster, DRTV og Netflix (Sæson 1-3)
Badehotellet (Komedie, 2013-)

Lige umiddelbart er Badehotellet normalt ikke en type serie for mig. Men den er simpelthen så charmerende, komisk og afslappende, at man ikke kan andet end at holde af den. Du har sikkert allerede set den, ligesom det meste af danmarks befolkning, men hvis du ikke har, så kan du roligt læne dig tilbage og nyde den komiske og dejlige følelse Badehotellet giver dig.


Hvor kan jeg se Badehotellet?

Blockbuster og TV2 Play (Sæson 1-8)


Psst! Hvis du ligesom jeg er vild med Badehotellet, så kan jeg klart anbefale også at se Sygeplejeskolen. Den minder på mange måder om den charmerende og undeholdende serie, som Badehotellet er.Rejseholdet (Krimi, 2000-2004)

Rejseholdet/Foto: Miklos Szabo, DR
Rejseholdet/Foto: Miklos Szabo, DR

For mig er Rejseholdet en unik tv-serie. Det var den første danske serie, der vandt en international Emmy og satte nye standarder for dansk krimi. For mig var Rejseholdet banebrydende og har helt sikkert også sat sit aftryk i mange af de nyere tids gode krimiserier fra DR, såsom Forbrydelsen og Broen. Rejseholdet er uden tvivl en af de bedste danske tv-serier nogensinde!


Hvor kan jeg se Rejseholdet?

Blockbuster


Arvingerne (Drama, 2014-2017)

Ligesom med Borgen viser DR endnu engang at de mestrer dramaserier. I Arvingerne tager vi væk fra Nordic Noir-krimiformlen og tager i stedet hul på familiedrama og skuespil af ypperste karat. Trine Dyrholm, Jesper Christensen, Carsten Bjørnlund og ikke mindst Mikkel Boe Følsgsaard er så frygtindgydende og intense i deres karakterer at det 'simple' plot er nok for denne serie.


Hvor kan jeg se Arvingerne?

BlockbusterBedrag (Krimi, 2016-)

Foto: Thomas Howalt Andersen og Danni Riddertoft, DR
Foto: Thomas Howalt Andersen og Danni Riddertoft, DR

For en gang skyld viser en stærk dansk serie at mord ikke nødvendigvis skal være centreret i en krimiserie (ikke at der ikke findes det i serien) for at have den ønskede spænding. De 3 sæsoner i Bedrag tager forskellige emner op, som er utrolig spændene og nervepirrende. Og så kommer vi heller ikke udenom de gode skuespilpræstationer fra bland andre Esben Smed, Maria Rich og Nikolaj Lie Kaas.

Hvor kan jeg se Bedrag?

Blockbuster

Forbrydelsen (Krimi, 2007-2012)

Forbrydelsen/Foto: Tine Harden, DR
Forbrydelsen/Foto: Tine Harden, DR

Forbrydelsen er uden tvivl blevet danskereje. Sagen om mordet på den unge Nanna Birk Larsen (Julie R. Ølgaard) er med længder en af danskernes mord-gåde-favoritter. Og jeg tror da også at der er mange, der kun kan se Sofie Gråbøl i rollen som den striktrøje-påklædte Sarah Lund, efter denne serie.


Hvor kan jeg se Forbrydelsen?

Blockbuster


Dette var min liste over de bedste danske serier, som jeg mener du ikke må lade din næse gå forbi. Heldigvis kan man stadigvæk finde mange af serierne på de forskellige streamingtjenester. Hvis du føler der er nogen jeg har glemt, er du meget velkommen til at kommentere på dette opslag. Tak fordi du læste med!